Author Topic: Snajper -- osnove  (Read 3337 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PESoholic 13

  • *
  • CROPES-ovac od 2007
  • Naj PES: 2011
  • tribina tebi pjeva...
Snajper -- osnove
« on: February 19, 2009, 23:22:36 »
Prva i osnovna stvar je da u samom startu znate najbitniju i najveću razliku među snajperskim puškama koje nudi COD4.To su M40A3 i R700 od BOLT-ACTION pušaka i M21, Dragunov i Barrett od NON-BOLT-ACTION(semi-auto) pušaka.

Obje vrste ovih snajpera imaju svoje pozitivne i negativne strane.BOLT ACTION puške imaju veću preciznost ali obzirom da nakon svakog hitca pušku trebate repetirati(BTW to se izvodi automatski) gubite mogućnost brzo skinuti 2-3 neprijatelja koji su na hrpi.Ako ste generalno gledano precizni i ako se uhvatite da često pokušavate opaliti teške hitce preciznost koju vam donosi BOLT ACTION je ono što vam treba.S druge pak strane ukoliko znate promašiti metu pa vam treba mogućnost da gotovo automatski ispalite drugi ili trći hitac NON-BOLT-ACTION je prava stvar za vas.Odabir između ove dvije vrste pušaka je prvi pravi korak prema tome da postanete jak snajperist.Ako recimo više preferirate kemp onda je BOLT ACTION za vas ako pak volite biti u pokretu i "rushati" na neprijatelja sa svojim snajpom onda je NON-BOLT-ACTION prava stvar za vas.

Ako nemate nekog kvalitetnijeg snajperskog iskustva prva puška s kojom trebate krenuti igrati NIJE snajperska.Napravite si klasu sa M16+ACOG i trenirajte najviše na mapama :
Overgrown, Pipeline i naravno Countdown a ni Crossfire nije loš izbor.

Kada se solidno upoznate sa tim setup-om i kad vam padne na pamet "kak sam dobar u ovom.." vrijeme je da prijeđete na pušku najbližu snajperu -- kreirajte klasu ili jednostavno zamjenit M16 u postojećij klasi sa M14+ACOG.Taj je setup praktički identičan M21-ci ali ipak nešto precizniji sa boka.Kad vam to uđe u krv vrijeme ja za snajp.Ova dva koraka znam da ljudima nisu draga ali su odlična priprema za snajpanje.

Kako odabrati pušku?

Za početak moj prijedlog su ili M21 ili Dragunov jer su NON-BOLT-ACTION puške što znači da su poluautomatske tj. nema repetiranja između hitaca.Za neke jako duge hitce nisu najboplji izbor ali dok ne naučite mjesta sa kojih i na koje trebate snajpati odlične su trening puške.Detaljnije ćemo se pozabaviti sa M21 :

M21
Ovo je snajperska puška koja dopušta najviše grešaka jer zbog svog iznimnog fire rate-a stignete popraviti stvar i ako prvi ili čak i drugi put fulate metu.To ima i svoju negativnu stranu jer će upravo zbog tog svog poluautomatskog načina pucanja ova puška ponekad promašiti čisti zicer ali to se događa jednom na 20 hitaca.Prvi je izbor gotovo svih početnika u snajpanju i jedan od omiljenih snajpera za HC mod igre jer ima za snajpere vrlo mali damage.

POWER
M21 ima najmanji damage od svih snajpera pa ja u NORMAL modu igre praktički nemoguće vidjeti nekoga da igra s ovom puškom.Ukoliko ne koristite StoppingPower perk na NORMAL modu morat ćete pogoditi protivnika ili u glavu ili u vrat da bi ga ubili jednim hitcem.Na HC modu ta se priča mjenja jer ćete ga ubiti makar ga pogodili u stopalo.

ACCURACY
M21 ni u ovom području nije puška neke specijalne kvalitete ali dok god koristite SteadyAim odnosno ono zadržavanje daha vrlo rijetko će se desiti da promašite zicer.

FIRE RATE
Eto nečeg gdje M21 drži uvjerljivo prvo mjesto.Niti jedan snajper ne puca tako brzo i gotovo rafalno kao M21 jer sa ovim čudom možete ispaliti drugi hitac nakon samo 0.375sekundi ili za malo manje od 3/8 sekunde.  :affraid:


Kao i većina pušaka i oružja u COD4-ci i M21 ima starijeg(čitaj boljeg) brata a to je dobri stari kroz desetine gamerskih naslova provlačeni Dragunov -- ponos specijalnij jedinica Crvene Armije.

Dragunov
Ako en želit sa svojim snajperom koristiti StoppingPower a opet imat pošteni FIRE RATE ovo je snajper za vas.Nešto veći damage i manji trzaj su njegove osnovne prednosti nad M21 dok što se FIRE RATE-a zauzima drugo mjesto u snjaperskoj klasi pušaka.

POWER
Dragunov ima isti damage kao R700 i Barrett ali puno bolji FIRE RATE i sa i bez StoppingPower-a na NORMAL modu igre ubit ćete neprijatelja sa jednim hitcem u glavu, vrat ili prsa pa vam to omogućuje da slobodno iskoristite PERK 2 za nešto drugo kao npr. UAVjammer ili Overkill.Na HC modu pak kao i svi snajperi pogodak u bilo koji dio protivnikovog tijela znači kill.

ACCURACY
Ista stvar kao i M21 što znači da će vam se, iako vrlo rijetko, dogoditi da promašite zicer samo zbog njegovog poluautomatskog sistema paljbe.

FIRE RATE
Slično iako ipak brže od M40A3 svaku sekundu možete opaliti precizan hitac.


Spomenuli smo i BOLT-ACTION snajpere, M40A3 i R700, obje su vrlo sličnih karakteristika ali zbog najveće preciznosti i opće raširenosti detaljnije ćemo se posvetiti M40A3.

M40A3
Definitivno najrašireniji snajper u COD4 zbog svoje iznimne preciznosti i jedva primjetnog trzaja.Ako se uopće može smatrati manom u ovoj klasi oružja ova puška ima mali FIRE RATE jednostavno iz razloga što se radi o BOLT-ACTION oružju.Odlična puška za prave dalekometne pogotke.

POWER
Sa stoppingPower-om na NORMAL modu igre u jednom hitcu ubijate pogotkom u glavu, vrat, prsa ili trbuh a bez njega pogotcima u glavu ili vrat kako je uostalom slučaj kod svih snajpera.Na HC modu naravno ubijate sa pogotkom u bilo koji dio tijela.

ACCURACY
Preciznost kod snajpera određujemo po vremenu koje pušci treba da ođete u SCOPE mod i da se nišan smiri(kada zadržite dah) i po tim brojkama M40A3 je najbrži i naravno samim time i najprecizniji snjaper u igri.Kada ste u SCOPE modu nišanjenja i zadržite dah na mjesto na kojem je vaš nišan ide svaki metak ispaljen iz ove zvijeri.

FIRE RATE
Ova se varijabla određuje time koliki trzaj puška ima, da li je BOLT ili NON-BOLT i koliko brzo možete ispaliti drugi precizni hitac iz nje.U slučaju M40A3 to je svaku sekundu uz napomenu da ako se radi o pravim snajperskim hitcima to je nešto malo više a ako o nekom manjem dometu nešto manje od sekunde.

___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ _______________________

Prioritetne mete

Na samom bojištu najvažnije je uočiti neprijatelja koji vam predstavlja najveću opsanost u ovom slučaju to su naravno neprijateljski snajperi.Kad god primjetite neprijateljskog snajpera on MORA biti vaša prioritetna meta.Da malo pomognem oko toga evo kako izgledaju snajperisti u samoj igri jer nisu svi obučeni u ono kamuflažno odijelo.
Marines sniper---------------OpFor sniper---------SAS/SPETNAZ sniper

Protivnički snajperi također znaju sva snajperska mjesta i ako u protivničkom timu imate snajperistu prvo MORATE provjeriti protivničke snajperske pozicije jer upravno oni predstavljaju najveću opasnost.