Author Topic: Snajper -- naprednije taktike  (Read 4941 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PESoholic 13

  • *
  • CROPES-ovac od 2007
  • Naj PES: 2011
  • tribina tebi pjeva...
Snajper -- naprednije taktike
« on: February 19, 2009, 23:22:03 »
U ovom ćemo se "poglavlju " upoznati sa nekim malo naprednijim taktikama i tehnikama snajpanja.Prva i najvažnija među njima je naravo svima omiljena a ujedno i snajperov najbolji prijatelja a to je postavljanje Claymore-a.

Clymore a.k.a. Gaymore :D
Najčešći odabir svih snajpera iz prve PERK klase je 2xClaymore.Claymore je mina sa usmjerenim djelovanjem koja se aktivira kada u njeno polje djelovanja uđe neprijateljski vonjik.Snajperima je iznimno važna zbog svoje karakteristike da njome postižete dvostruki učinak.Prva je prednost ta što ćete sa dobrim rasporedom tih mina "osigurati" svoj položaj od neprijatelja a u najgorem slučaju(kada ne ubijete neprijatelja) služi kao susatav upozorenja da vam se neprijatelj približio.Ova mina naravno ima i svoju manu a to su one dvije crvene "zrake" koje predstavljaju njeno područje djelovanja.Iz tog je razloga Clay relativno lako uočljiv i stoga je potrebno svladati postavljanje Clay-eva tako da nebudu uočljivi.

Kako sam u OSNOVAMA SNAJPANJA napisao snajperist mora biti svjestan svog okoliša i mora znati od kud i na koji način mu prijeti opasnost.Izbjegavajte postavljanje Clay-eva u neposrednoj blizi svog položaja jer tada oni gube svoju funkciju.Clay uvijek postavite što je dalje moguće od svog položaja naravno na način da i dalje sa dva Clay-a možete osigurati svoj položaj.Također morate znati na kojim će mjestima neprijatelj biti prisiljen trčati a na kojima će se kretati polako i pažljivo.Što je neprijateljevo kretanje sporije i pažljivije to je veća mogućnost da otkrije vaš Clay i jednostavno ga zaobiđe.

SMOKE GRANADE
Drugi najbolji prijatelj snajperiste je SMOKE granata koja na kratko vrijeme pruža zaklon u obliku dimne zavjese a to možemo koristiti na više načina ovisno o situaciji u kojoj se nalazimo i tipu igre koji igramo.Igrajući S&D SMOKE nam pruža zaklon u pretrčavanju većih nazaštićenih prostora dok mijenjamo lokaciju, bačen na plant može sakriti suigrača dok radi DEFUSE ili PLANT bombe.Bačen u nekoj zgradi može sakriti naše clay-eve i spriječiti neprijatelja da ih detektira a možemo ga baciti i kao "mamac" tako da neprijatelj pomislči da smo promijenili poziciju ili da skrivamo Clay-eve a jednostavno ga možemo koristiti i da eliminiramo opasnost od protivničkih snajpera.

Claymore i SMOKE su dva MUST HAVE dodataka za veliku većinu snajperskih klasa iz jednostavnog razloga što daju prednost vama i prisiljavaju protivnički tim da mijenja, usporava ili zaustavlja svoje kretanje i time automatski postaju ranjiviji i lakši plijen za dobrog snajperistu.Ukoliko je neprijatelj ipak taktički nadmoćniji i dođe do bliske borbe imajte spreman pištolj.


SIDE ARM
Side arm tj pištolj je vrlo važan dio snajperske opreme i iako je izbor pištolja u igri velik realno gledano osim za vrlo napredne snajperiste samo jedan dolazi u obzir a to je mrcina Desert Eagle.Više je razloga za to a sad ćemo objasniti i koji su.

DESERT EAGLE
Generalno je mišljenje da je nišan na Desert Eagle-u loš.No postoje karakteristike koje i više nego kompenziraju mane ovog pištolja.Ajmo se prvo pozabaviti sa njegovim manama.Dakle spomenuli smo da je nišan loš tj. relativno nepregledan a moramo još napomenuti i porpiličan trzaj koji u slučaju pištolja koji ima damage kakav DE dijeli nije ništa čudno.Snajper će svoje sekundarno oružje ionako najčešće koristiti u situacijama bliske borbe a za tu svrhu je DE i stvoren.DE je najpreciznije oružje u cijeloj igri kada gledamo tzv. HIP-SHOOTING i baš zato je savršen izbor za snajpera jer pored toga ima ogroman damage pa sa njim možete komotno konkurirati kompletnoj SMG klasi u bliskoj borbi.Što se trzaja tiče nakon malo prakse njegov jaki trzaj postaje njegova prednost!!Čim svladate tehniku tzv. Double Taping-a(na mislim na perk) ovaj pištolj može stati bok uz bok sa gotovo svim oružjima iz igre što se borbe na malom dometu tiče.
DOUBLE TAPING - je tehnika pucanja kod koje ispucavate dva hitca iz pištolja praktički u rafalu.Kada tu tehniku primjenite na DE i sa prvim metkom nanišanite neprijatelja u predjelu trbuha garantirano je da prvi metak ide točno gdje je vaš nišan(trbuh) a drugi usljed trzaja ide u prsa, vrat ili glavu ovisi o udaljenosti neprijatelja od vas.

-zamjena sekundarnog naoružanja-
Kada se pruži prilika zamjenite svoj DE za neku pušku.Postavlja se pitanje obzirom na kvalitete DE za koju se pušku isplati mjenjati tu mrcinu od pištolja?U zamjeni vašeg DE izbjegavajte M14, M16 i G3 i apsolutno sve ostale snajpere jer to su sve dalekometne puške sa single shotom tj. M16 sa rafalom od tri metka i u nekoj bliskoj borbi nisu upotrebljive.Puške za koje se odmah isplati zamijeniti DE su M4, AK-47, G36C pa čak i MP44 te naravno kompletna SMG klasa oružja uz eventualno iznimku Skorpiona čija je osnovna mana iako je jako precizan njegov jako mali šaržer.
Ukoliko pak koristite Overkill perk sekundarno naoružanje birajte prema veličini i zatvorenosti/otvorenosti mape.To znači da ćete za manje mape uzeti ili MP5(zbog velike HIP-SHOOTING preciznosti) ili AK-74u(zbog ogromnog damagea) a za veće mape uzmite ili M4 ili AK-47.Moja preporuka je da na svo dodatno naoružanje koje se koristi sa Overkill perkom stavite prigušivač kako nebi odavali svoj položaj kada čistie neprijatelje sa svoje pozicije neprijateljskim snajperima.

NIŠANJENJE - SCOPE
Kod nišanjena je bitno par stvari.Prvo je da iako je to veliki minus i "skriva" velik dio ekrana tj. vidnog polja dok se ne ufurate u pravo snajpanje najčešće budte u SCOPE-u i promatrajte mapu i točke za koje znate da ih neprijatelj mora prijeći.Zadržavanje daha prije nego ste vidjeli metu je poželjno samo kada znate da će netko uskoro proći preko pozicije koju nišanite.Kod nišanjenja stacionarnih meta, kada idete po najdraži nam HeadShot, imajte na umu da iako fizika metka u COD4-ci nije napravljena savršeno gravitacija ipak igra ulogu i na većim udaljenostima nišanite tik iznad glave.Da bi razvili osjećaj gdje trebate nišaniti treba vam samo vježba ništa drugo.Kod pokretnih meta ponovo puno ovisi o udaljenosti osim u situacijama kad neprijatelj trči prema vama.Ponovno ovisno o udaljenosti trebate nišaniti ispred neprijatelja i opaliti kada vam on bude tik ispred vašeg nišana.Kada svladate taj način pucanja ostaje još jedan i najteži način snajpanja a to je tzv. DRAG SHOT.To je tehnika kad u samom trenutku pucnja sa svojim nišanom "ispratite" gibanje svoje mete odnosno trznete, ali malo, vaš nišan u stranu u koju neprijatelj trči.
Sve navedene tehnike pucanja zahtjevaju praksu jer tako ćete najlakše razviti osjećaj za pucanj.Također je bitno kada odaberete vaš snajper ne mijenjajte ga jako često jer iako su po karakteristika svi vrlo slični i rade na isti princip postoje sitne razlike.

NIŠANJENJE - UN-SCOPE
Ako se ikad zateknete u situaciji da vas neprijatelj zaskoči nespremne tj. još vam je snajper u rukama postoji nekoliko metoda za UN-SOPE nišanjenje i pucanje.Najkvalitenija i najpreciznija od njih je tzv. G Shot a postoje još Crouch Shot, Swing Shot i Switch Shot od kvalitetnijih metoda nišanjenja i pucanja UN-SCOPE.

G Shot
Ovco je tehnika unscope nišanjenja i pucanja koja zahtjeva dosta vježbe i teška je za svladati.Izvodi se prilično jednostavno ali vježbati je morate na NORMAL mnodu jer za početnike je vježba bez vizualnog prikaza nišana na ekranu(mislim na one 4 bijele crtice) gotovo nemoguća.G Shot se izvodi na sljedeći način bilo dok stojite ili čučite morate se micati zatim kada vaš nišan dođe na neprijatelja stanite.Primjetit ćete da se vaš nišan kada se krećete raširi a kada stane suzi se.Ako opalite točno u trenu kada se vaš nišan suzi ispaljeni hitac ide točno u sredinu tog nišana u 90% slučajeva.Ovo je tehnika koju su mnogi stavili u svoje TIPS'N'TRICK knjige koje se naplaćuju i najupotrebljavanija tehnika za UN-SCOPE pucanje.

Crouch Shot/Drop Shot
Relativno lako za uvježbati i poprilično precizna tehnika.Čitava je mudrost u tome da u isti tren krente u Crouch i ispalite hitac.Kod te tehnike naravno kada je uvježbana 90% hitaca koji su ispaljeni ispravno idu isto u centar mete s time da ova tehnika funcionira čak i nešto većem dometu.

Swing Shot
Tehnika sa recimo 60%-tnom preciznošću ali vjerojatno najjednostavnija za učenje.Izvodi se ekstremno lagano.Nišan na ekranu držite podalje od svog neprijatelja zatim ga u stilu ljuljačke zanjišete prema neprijatelju i tik prije negoli je vaš nišan na njemu opalite.Vrlo jednostavno.

Switch Shot
Također jako precizna tehnika radi u 100% slučajeva li opasno teška za svladavanje.Trik je u brzom mjenjanju oružja.Dakle u rukama imate snajper stisnete 2 za promjenu na pištolj i prije negoli uopće vidite pištolj ponovno stisnete 2 za promjenu a simultano i opalite hitac.