Author Topic: Izrada stadiona  (Read 4967 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

grzzz

Izrada stadiona
« on: January 14, 2007, 15:28:49 »
Ovo je upućeno svima koji me non stop zapitkuju na private za programe za izradu stadiona.

NE POSTOJI link za Rhino, barem ne legalni. postoji samo trial verzija u kojoj se može napravit save samo 30 puta i to je to. ja sam sebi nabavio legalnu verziju od prijatelja arhitekta, snalazite se...

teksture radite sami u bilo kojem grafičkom programu ili ih vadite iz već napravljenih stadiona

šta se ostalog tiče (tutorijali, sitni programi itd); kopati malo po netu, već sam svima reko da nemam tutorijale i da ih niti neću pravit, ja sam učio po stranim forumima od ljudi koji su znali više od mene, ali ne tako da sam im reko dajte mi sve šta imate, uploadajte cijeli dan za mene, a ja ću poslje dva dana odustat kad vidim koliko je to posla i ko *ebe vaš trud, ili još bolje, uzet ću sve od vas i onda ću sutra počet radit baš onaj stadion koji vi radite! To se ne radi tako, već sam rekao, korak po korak, naučit osnove, odabrat projekt i onda polako započet radit. kako nailazite na probleme javljat se onima koji znaju više da vam pomognu, bit strpljiv i tada ćete sigurno dobit pomoć (i od mene), a ne da tražite sve na pijatu. Tražite malo, već sam davno ovdje negdje postao linkove za Stadium builder i sve sitne programčiće koji su potrebni da radi pravilno, kao i upute za pravilnu primjenu, također i link za  WE Picture Decoder (to su u biti  2 programa koji su osnovni i sasvim dovoljni da napravite sve osim reflektora, za koje je potreban još jedan program, ZModeler, nisam siguran jesam li tu postao link za njega), to je početak, za dalje morate tek doć do toga. Šta ću vam je tu pisat o ubacivanju reflektora, ako još ne znate ni u Rhinu napravit te reflektore, ili još gore niti nemate Rhino!

uvijek je najbolje učit na vlastitim pogreškama, jer na taj način ti više ne trebaju tutorijali, kad izgubiš 5-6 sati pokušavajuć nešto napravit, kad jednom uspiješ sigurno nećeš nikad zaboravit rješenje!

nemijte me krivo shvatit, ja sam spreman pomoć svakome ko je dovoljno ozbiljan i ide korak po korak. Kao primjer ću navesti ovu Kantridu koju su mi poslali da je konvertiram: već sam na nekoliko mjesta napisao da su osnovne stvari u Rhinu da svi objekti moraju bit "simple mesh", da svi meshevi moraju "gledat" prema terenu, jer se u suprotnom neće vidit u igri, da ne smije na istom mjestu bit više mesheva, jer će treperit u igri i da svi meshevi moraju imat dodijeljenu teksturu. Također da sve teksture moraju bit u istom folderu (bez subfoldera). Kada sam  primio ovaj stadion, od svega ovoga ništa nije bilo pravilno napravljeno i morao sam izgubit 2 sata samo na dodijeljivanju tekstura svakom meshu, zato što su neke teksture bile u subfolderima unutar foldera "teksture". E sad zamislite koliko bi problema s time imao početnik koji ne zna ništa o tome. Zato kažem, ovi uvjeti su prva stvar, dalje kasnije...

P.S. Šta se mene tiče ovaj topic se može odmah i zaključat, samo sam htio svima reć na jednom mjestu moj stav o ovome, tako da ne moram stalno pisat jedno te isto.
« Last Edit: January 14, 2007, 15:52:11 by grzzz »

grzzz

Re: Izrada stadiona
« Reply #1 on: January 17, 2007, 05:01:32 »
Kad već topic nije zaključan, mogao bi onda poslužit kao mjesto gdje me bilo tko može pitat šta mu nije jasno oko izrade stadiona. Samo molim još jednom, pitanja tipa: šalji sve šta imaš apsolutno ne dolaze u obzir. Za svaki problem po mogućnosti uploadajte i sliku da bude jasnije u čemu je stvar. Navedite koji stadion radite, da se zna, da ne biste svi isto pravili.

Za početak rješenje jednog problema u Rhinu. Tekstura stoji naopako na meshu.

Najlakši način za izbjegavanje ovog problema je da se pri izradi mesha slijedi određeni redoslijed. Prva točka dole lijevo, druga dole desno, treća gore desno i četvrta gore lijevo. Ako pratite ovaj đir sigurno će vam tekstura bit točno okrenuta. Dakle:
*4<----------*3
                    !
                    !
                    !
                    !
*1---------->*2

Ako se ne želite smotat, radite sve mesheve u top pogledu, pa ih onda prema potrebi rotirajte.

Već sam napomenuo, u HARP Stadium Builderu u helpu ima dobar tutorijal za Rhino, objašnjava upravo ove osnovne stvari.

Kozul, nadam se da je dovoljno jasno i da će ti pomoć...
« Last Edit: January 17, 2007, 05:06:00 by grzzz »

kozul

« Reply #2 on: January 17, 2007, 10:47:07 »
da sada mi je prilicno jasno, ispricavam se sto si zbog mene morao pisati ovaj roman
nadam se da necu imati puno pitanja.
hvala na objasnjenjima

kozul

« Reply #3 on: January 17, 2007, 11:15:25 »
znam da ce ovo zvucati glupo ali daj mi molim te pojasni neke stvari. da znam dali da se bavim tim ili ne
vidio sam tvoj maksimir imam nekoliko pocetnih pitanja npr. kako napraviti golove i dali se uopce mogu, kako napraviti klupice za rezevne igrace, kako napraviti redare, i sto sam te vec pitao prije kako okrenuti teksturu u rhinou, i najvaznije i ako ti se da objasnjavati kada se sve to napravi kako to pretvoriti da se moze ubaciti u igru
ako ti se ne da odgovarati daj mi link gdje to mogu naci.
da zaboravio sam pitati kako se ubacuje publika preko rhinoa ili?
nadam se da nisam pre zahtjevan
hvala

kozul

« Reply #4 on: January 17, 2007, 11:32:57 »
mozes li mi molim te ako nije problem dati link za stadium builder trazio sam ga ali ga nisam nasao

grzzz

« Reply #5 on: January 17, 2007, 16:04:08 »
1) golove ne možeš i niti ne moraš pravit, njih igra sama generira
2) redari se rade obično, kao i sve drugo, meshevi
3) već sam obješnjavao, teksturu ne možeš okrenuti u Rhinu, zato i moraš onako radit mesheve, ako ti se neda ponovno pravit mesheve koji ti ne odgovaraju možeš u Photoshopu rotirat teksturu, ali onda umjesto jedne imaš dvije teksture.

4) 3D klupa za rezervne igrače postoji već gotova (ne znam sad napamet link), a možeš i samo promjenit boje na default klupi

Pusti sad publiku, daj da vidimo prije jel možeš nešto napravit u Rhinu. (publika se samo obrađuje u rhinu, ali moraš prije završit glavnu konstrukciju stadiona.)

***   Zaboravio sam ranije napomenut, da ako pravite mesheve onim redoslijedom točaka, osim što će tekstura točno sjest, još će i "mesh direction" biti točan, odnosno svi će meshevi biti okrenuti prema terenu, odnosno neće bit nevidljivi u igri.
« Last Edit: January 17, 2007, 16:07:01 by grzzz »

grzzz

« Reply #6 on: January 17, 2007, 21:07:02 »
Tek sam sad uvidio da nisam postao link za stad builder javno nego nekome na privat.

Evo ga:

http://www.speedyshare.com/919154409.html

kozul

« Reply #7 on: January 17, 2007, 22:21:48 »
hvala na savjetima ali da te jos pitam za teksture kada radis stadion trebas npr teksturu sjedalica vise velicina kako se to radi, i teksture koje vadim preko we picture decodera su sve spojene a meni trebaju pojedinacno

grzzz

« Reply #8 on: January 17, 2007, 23:41:01 »
Reži! (funkcija Crop u većini grafičkih programa, najlakše ti je sve napravit ako imaš Adobe photoshop ili Corel Paint shop pro)

GodSmack1987

« Reply #9 on: January 18, 2007, 11:32:55 »
evo nema veze sa izradom stadiona ali postao sam tu jer znam da mi grzzz moze pomoci! radi se o photoshopu...
naime editiram lopte za hnl..evo da postam sliku da me mozes pratit..

znaci pozadina je (lopta) je narancasta a grb se mora vidjet ovako kao sto se vidi na slici br 1! naravno ali moram izbjec da mi se vidi ovo bijelo okolo grba a to sredim kada stisnem multiply...
a onda kada stisnem multiply se desi ovo na slici br2! pa me sada zanima kako srediti da mi se grb vidi kako treba a da lopta osane narancasta! hvala tko god da mi pomogao

speedwalker

« Reply #10 on: January 18, 2007, 12:11:16 »
evo nema veze sa izradom stadiona ali postao sam tu jer znam da mi grzzz moze pomoci! radi se o photoshopu...
naime editiram lopte za hnl..evo da postam sliku da me mozes pratit..

znaci pozadina je (lopta) je narancasta a grb se mora vidjet ovako kao sto se vidi na slici br 1! naravno ali moram izbjec da mi se vidi ovo bijelo okolo grba a to sredim kada stisnem multiply...
a onda kada stisnem multiply se desi ovo na slici br2! pa me sada zanima kako srediti da mi se grb vidi kako treba a da lopta osane narancasta! hvala tko god da mi pomogao
pa izrezi grb sa slike i stavi ga na loptu...

GodSmack1987

« Reply #11 on: January 18, 2007, 13:15:11 »
pa nije ga bas lagano rucno rezati..nikad ne ispadne kako treba

speedwalker

« Reply #12 on: January 18, 2007, 19:18:42 »
pa nije ga bas lagano rucno rezati..nikad ne ispadne kako treba
daj onda pošalji ga meni.. ja ću ti izrezat ;)

GodSmack1987

« Reply #13 on: February 04, 2007, 18:26:35 »
onda radije sam obrisi post kad znas da pricas pezdarije nego da mucis ljude koji se kuze u to! :-D

Google63

« Reply #14 on: March 22, 2007, 19:20:29 »
Ja to znam raditi s Photoshop jer imaš neku opciju(nešto označiš)i onda ti samo makne bijelu boju(ili bilo koju ali mora biti samo jedna)i tako to središ.Ali kako ja nemam Photshop-a nemogu ti to napraviti